Vassa hundar = bra draghundar?

Det är sällan jag skriver mina tankar och åsikter på sociala medier. Just av den anledningen att det är så mycket skit-kastning. Folk som tror dom är världsmästare på allt – kan allt och vet bäst om allt.Och absolut kan väl folk få tro det, men då måste man också vara ödmjuk. Och inte börja kasta skit direkt någon inte har samma åsikt eller tankesätt som en själv.

Hur som helst, så har jag nu lite tankar och funderingar som jag skulle vilja ventilera mig om.

Vi här hemma är väldigt förskonade mot slagsmål. Och då har familjen ändå haft hundar i ca 30 år, och aldrig haft ett riktigt grovt slagsmål. Och det är väl av den enkla anledning att en viktigt del i vårt avelsarbete är att hundarna ska vara snälla och harmoniska, att vi inte accepterar hundar som muckar och skapar spänningar. Vi kan alltid ha alla hundar tillsammans i rasthagen efter träning utan problem. Självklart går inte alla ihop i hundgårdarna, det hade varit lite för bra för att vara sant. Precis som med oss människor så är min/våran filosofi om hundarna att dom behöver inte älska varandra, men dom måste kunna acceptera varandra.

Häromdagen när jag skulle ut och träna hundarna, så fick jag det första slagsmålet. Inget allvarligt, men en av hundarna fick en skråma. Detta bråk skapades egentligen inte av aggression, utan av adrenalin. Ena tiken har blivit väldigt het i starten på senaste tiden. De flesta som går bredvid henne försöker ignorera henne. Men igår blev hon lite väl het, och tiken som gick bredvid tröttnade på hennes stim och sa ifrån. Vilket ledde till ett lättare slagsmål som slutade med ett litet sår.

Detta är inget vi vill ha, eller orkar med. Det blir extra jobb att behöva hålla koll, och det skapar spänning och otrygghet i spannet.

Så min fundering i detta: Hur tänker ni som avlar i syfte för att få fram vassa hundar? Oftast då en avel med en hög inavels-procent. Jag vet att mångas syfte är att de tror att hundarna får ett bättre draghuvud, och hårdare pannben vilket då ska göra att dom springer bättre. Visst finns det många vassa hundar som springer väldigt bra. Men se på mina hundar och många andras. Som sagt, jag kan gå med alla mina i koppel bredvid varandra innan start. Alla kan gå med alla i spannet. Och alla kan gå tillsammans i rasthagen efter träning utan problem. Det är nog ingen av mina hundar som oprovocerat skulle starta bråk. Och visst nu ska jag inte höja dom till skyarna, men mina hundar springer väldigt bra även fast dom är lugna, harmoniska och snälla. Det är inte för intet vi har kört hem SM-medaljer och kört flera stora mästerskap.

Vi har även en ras att bevara. Som rasstandarden lyder:

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har hög arbetsmoral, stor flockinstinkt och vänligt temperament. Den är mjuk, livlig, utåtriktad och uppmärksam. Vuxna hundar kan uppvisa ett värdigt och aningen reserverat beteende. Hundar som är skygga för människor, aggressiva mot andra hundar eller visar vakthundsbeteende är inte rastypiska.” (Källa: https://www.skk.se/sv/hundraser/siberian-husky/ )

Så ni som avlar med hög inavels-procent och med fokus på att få vassare hundar=bra draghundar, ni får jättegärna skriva era argument för denna typ av avel och hund. För ärligt så förstår jag mig inte på det. Och som sagt, vi har en ras att bevara. En fin ras med väldigt fin mentalitet, som trots det ofta är en väldigt bra draghund.

About majaantoniusson

Kennel Fenrisulven startade i slutet av 1980-talet och föder upp renrasiga Siberian Huskies. Under åren har vi i avelsarbetet strävat efter att bibehålla det rastypiska hos Siberian Huskyn, samtidigt som vi arbetat hårt och målinriktat för att om möjligt ytterligare förbättra dess egenskaper. Vi har fokuserat på aptit, tassar, mentalitet samt bättre uthållighet och fart.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s